Na drie gewonnen wedstrijden op rij trokken de mannen van VoCASA Heren 1 vol goede moed naar Zeist, alwaar het ongeveer gelijk geklasseerde Cito als tegenstander wachtte. Cito had vorige week nog verloren van Dordrecht dus alle kansen op een mooie overwinning voor VoCASA, zo dacht iedereen. Dat pakte even anders uit…

Verslag en foto’s: Wolter Meijer

VoCASA begon met Geert Meijer (2), Joris Zwanenburg (4), Nico van Aalten (8), Dicky Kottink (9), Stijn Marsman (11), Stijn van Schie (12) en Boris van Rossem (13) in de basis.

1e set
VoCASA begon goed en kwam op een 2-4 voorsprong. Cito schakelde bij en bij 5-5 was de stand in evenwicht. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht, het spel oogde aan beide zijden niet erg verzorgd en VoCASA had steeds een kleine voorsprong die tot rond de twaalf punten in tact bleef. Zoals vooral aan het begin van dit seizoen het geval was slopen er ook nu slordigheden in het VoCASA-spel en Cito profiteerde direct: 15-12. De pass zakte in, waardoor de aanval niet op gang kwam en Cito liep uit naar 19-14. Dennis van der Wiel (5) werd ingebracht voor Joris, maar hij kon niet voorkomen dat Cito verder weg liep; 23-16. Erik Groenen (3) kwam in het veld voor Dicky, maar de Cito tikte de eerste set met 25-17 naar binnen; 1-0.

2e set
Dennis en Erik bleven staan voor respectievelijk Joris en Dicky. Het VoCASA spel oogde mat, maar toch kwam er een 2-3 stand op het scorebord. VoCASA veerde op en kwam op 2-7, maar toen was het opnieuw de pass die het liet afweten en Cito kwam terug tot 8-10. Met veel servicedruk werd de ploeg uit Zeist in de verdediging gedrukt en nu liet VoCASA het gecontroleerde spel zien, waarmee de afgelopen wedstrijden veel indruk werd gemaakt; 12-17. Cito zakte helemaal in en via 13-21 werd het uiteindelijk 16-25 en 1-1.

3e set
Beide ploegen begrepen het belang van deze belangrijke derde set en gaven “vol gas”. Tot 10-10 bleef de stand in evenwicht. Met een goede servicebeurt kwam VoCASA op 10-14, maar door slordigheden werd Cito weer in het zadel geholpen; 17-17. Torsten Slot (7) werd ingebracht voor Stijn van Schie. De pass kwam nu beter aan en de wedstrijd leek in het voordeel van VoCASA te kantelen; 22-24. Op dit beslissende moment werden twee aanvallen ruim uit geslagen en ineens stond het weer gelijk; 24-24. In een aan beide zijden van het net slordig gespeelde wedstrijd ging het nog even gelijk op, maar toen sloeg de thuisploeg de beslissende punten; 28-26 en 2-1. VoCASA had door te gehaast en geforceerd spel de set uit handen gegeven.

4e set
Nu was het Cito dat slordig begon en VoCASA kwam op 2-4. Zou het dan toch nog kunnen? Wel deze gedachte kon snel worden weg gestopt, want er was totaal geen beleving aan VoCASA zijde. Cito kwam op 6-4 en eigenlijk had de wedstrijd toen wel gestopt kunnen worden. De VoCASA hoofden ging naar beneden, de schouders zakten af en dat was voor de fans maar dus ook voor Cito duidelijk te zien. Daar werd aan Zeister zijde moed uit geput en de stand kwam op 9-5. Torsten werd ingebracht voor Dennis en even later mocht Dicky het nog eens proberen in plaats van Erik, maar de wedstrijd was gespeeld. Bij 18-12 kwam Joris nog voor Nico, echter ook hij kon niet voorkomen dat Cito via 23-16 deze set en daarmee de wedstrijd won; 25-17 en 3-1.

Na de opgaande lijn van de afgelopen weken was er vandaag een onverklaarbare matheid in het VoCASA-spel. De middenaanval werd nauwelijks gebruikt, zodat voor Cito’s blokkering het spel makkelijk “te lezen” was, op verschillende momenten liet de passers het afweten en in beslissende fases van de strijd werd er wild en ongecontroleerd geslagen waardoor een mogelijke winstpartij nu eindigde in een 3-1 verlies. Jammer en onnodig. We beschouwen dit als een eenmalige terugval van het VoCASA-team en gaan ervan uit dat de goede lijn van de afgelopen weken weer wordt opgepakt. Dat is ook nodig want na het komende beker-weekend (toernooi in Elburg op zaterdag 6 december) wacht op 13 december in Nijmegen de wedstrijd tegen Compaen, de huidige nummer twee op de ranglijst.