De titel van dit stukje komt natuurlijk uit het wielrennen zoals de kenners zullen weten. Als de finale van de wielerkoers aanbreekt en het echt interessant gaat worden is het spel op de wagen. De favorieten laten zich zien en er wordt duidelijk wie de goede benen heeft om het af te maken. Vaak wordt in die fase van de koers en vroeg ontsnapte kopgroep teruggepakt en krijgt de koers een ander karakter.

We kunnen in de B-League wel stellen dat de beslissende fase van het seizoen aanbreekt en zowel bovenin als onderin staat er nog veel op het spel. Wie heeft er nog een aanval in huis? Wie haakt nog aan in het peloton en wie moet lossen? Wordt de kopgroep achterhaald of blijven ze vooruit?

Die laatste vraag is het uitgangspunt voor de wedstrijd Lycurgus 2 – VoCASA van aanstaande zaterdag in Groningen. Lycurgus 2 zit lekker in het wiel bij Rivo en doet geen trap te veel. Daarnaast heeft de ploeg stalorders van de ploegleiding dat promoveren er niet in zit, maar de kans om een kampioenschap meepikken zal geen ploeg onbenut laten. Rivo fungeert als een mooie bliksemafleider waar alle ogen op gericht zijn maar doet ook veel zwaar kopwerk. Zijn zij in staat om het af te maken?

Lycurgus leunt dit seizoen erg op twee a drie geroutineerde spelers die het tweede team versterken en de rest van de ploeg op sleeptouw nemen. Waar VoCASA vorig jaar nog tweemaal eenvoudig won van de Groningers werd dit jaar in eigen huis met 3-1 verloren. In die wedstrijd maakten de Groningers nauwelijks fouten in service en aanval waardoor de druk op de Nijmegenaren groot was. Alleen in de gewonnen set kon een vuist gemaakt worden, terwijl er drie sets kansloos verloren werden.

Wil VoCASA echter in de race blijven voor een podiumplaats zal het zaterdag uit een ander vaatje moeten tappen. Uit hetzelfde vaatje als tegen Gemini en Taurus zou goed uitkomen. De tweede seizoenshelft heeft namelijk al enkele prima resultaten opgeleverd. Geheel tegen de VoCASA-traditie in worden er voorlopig al meer punten gehaald dan in de heenwedstrijden. De Nijmegenaren steken in een prima vorm en ondanks de blessures groeit het team nog elke week. Echter zal in de komende vijf wedstrijden pas de waarde blijken van de huidige vorm en groei.

Het doel is om meer punten te halen tegen de directe concurrentie (Sliedrecht Sport, Lycurgus 2, Next Volley Dordrecht, Visade Voorburg en Rivo Rijssen). Niet toevallig de tegenstanders de komende weken. In de eerste helft was de score 8 punten uit de maximale 15. Als dat lukt kan VoCASA het de favorieten nog knap lastig maken! Mag ik dat zeggen? Dat mag ik zeggen!