Vocasa pakt tegen landskampioen eerste set van seizoen

Ze moesten er lang op wachten, maar eredivisionist Vocasa pakte zaterdag tegen Orion zijn eerste setwinst.

Met dank aan talent Nikita Artamonov.

Nikita Artamonov viert feest na weer een punt voor zijn nieuwe club Vocasa. ©David van Haren

Af en toe een goedkeurend knikje, soms een duimpje, maar vooral veel handgebaren. De vader van Nikita Artamonov leeft mee tijdens wedstrijden van Vocasa. Logisch, de volleybalvedette uit Rusland zag de Nijmeegse eredivisionist door een lange servicebeurt van zijn zoon de eerste set van het seizoen pakken. Desondanks was landskampioen Orion – de oude ploeg van Artamonov junior – te sterk: 22-25, 25-20, 14-25, 21-25.

,,Ik kwam bij Orion weinig aan spelen toe en wilde graag winnen van die jongens, maar met een setwinst mogen we tevreden zijn”, zei de jongste Artamonov. Na afloop stond de 21-jarige spelverdeler met een tweeliterfles Kwas – een soort alcoholvrij zoet biertje – in zijn handen. ,,Dat vind ik echt heel lekker”, zei hij met een lach. Kwas is een Russisch drankje. Hij kreeg de fles overhandigd door vader Victor – een grootheid in de volleybalsport.

De Rus (60) kwam in de jaren 90 uit voor Zwolle en was een spelverdeler met een puike techniek. ,,Van kleins af aan ben ik meegegaan naar duels. Dan mocht ik meedoen met inspelen vlak voor de trainingen en wedstrijden”, herinnert junior zich.

26 jaar speelde Artamonov senior op het hoogste niveau, waarvan tien in het nationale team van Rusland. ,,Hij heeft zoveel ervaring. Daar kijk ik tegenop”, aldus Artamonov junior, wiens carrière opvallend begon. Vanaf zijn 6de zat hij op taekwondo en een jaar later kwamen er tennislessen bij. ,,Mijn vader pushte me nooit om te volleyballen. Ik begon pas toen een klasgenoot erover begon. Daarna schoof ik al snel door naar hogere teams. Ik was altijd twee of drie jaar jonger dan teamgenoten.”

Zijn zusje waagde zich ook aan de sport. ,,Zij heeft het geprobeerd, maar ze stopte er al snel mee toen mijn vader haar coach was.” Opnieuw een harde lach: ,,Ze vond hem veel te streng als trainer. Ik herken dat wel. Hij geeft niet zoveel complimenten.”

De nieuwe spelverdeler van Vocasa bleek wel het talent van vader te hebben. Het bracht hem onder meer bij het jeugdteam van Oranje, het Nederlands beachvolleybalteam, Arbo Rotterdam – waar zijn vader assistent-coach was – Orion en nu Vocasa.

Het maakt niet uit waar Artamonov speelt, zijn vader reist hem overal achterna. ,,Dat vindt hij leuk. En ik ook”, voegde junior er snel aan toe. ,,Ik weet tijdens de wedstrijden altijd waar hij zit. Hij leeft echt mee, vooral met mijn spel. Dan beweegt hij zijn handen op en neer als ik de bal hoger moet spelen. Heel af en toe krijg ik een duimpje.”

Zo ook zaterdag. Vocasa oogde gretig tegen de landskampioen uit Doetinchem. De ploeg ging in tegenstelling tot de verliespartijen tegen Lycurgus en Sliedrecht Sport nu wel vlammend van start. Vocasa kon in de eerste en vierde set lang mee met Orion en pakte de tweede. Alle reden voor complimenten. Ook uit de mond van vader Artamonov.