Terwijl Nederland in lockdown is, begint voor de volleyballers van VoCASA zaterdag de Eredivisie competitie.

Juul van Loon van De Gelderlander interviewde deze week aanvoerder Duco Krook in de paarse bubbel.

,,We hebben duidelijke afspraken gemaakt.”

Een schuldgevoel, dat gaat net te ver. Maar dubbel is het zeker. De volleyballers van VoCASA zijn superblij dat ze door de hervatting van de eredivisie eindelijk weer wedstrijden mogen spelen. Maar het is ook vreemd voor de Nijmeegse ploeg.
,Nederland is in lockdown, het aantal besmettingen neemt amper af. Maar zodra wij de sporthal binnenstappen, zijn er voor ons bijna geen maatregelen meer”, zegt aanvoerder Duco Krook (23).

Toen de overheid een kleine maand geleden bekendmaakte een uitzondering te maken voor topsportcompetities en niet veel later de Nevobo het plan lanceerde om al begin januari te starten met de eredivisie was dat voer voor discussie bij veel clubs.

Bij de vrouwen besloot Peelpush (Meijel) zelfs voorlopig niet mee te doen, omdat de club zei de veiligheid van speelsters en vrijwilligers niet te kunnen garanderen. Topsport betekent namelijk niet meteen ook profsport. Vrijwel alle volleyballers in de eredivisie werken of studeren, uiteraard ook bij VoCASA; geen titelkandidaat.

,,We hebben veel gepraat, maar het was duidelijk dat we gewoon gaan spelen”, zegt Krook. ,,We hebben duidelijke afspraken gemaakt. We creëren zoveel mogelijk een eigen bubbel, iets wat goed kan, omdat veel spelers samen in een huis wonen. Iedereen houdt zich aan de maatregelen, ziet zo weinig mogelijk andere mensen. Voor mij was dat belangrijk.”

,,Mijn vader is ernstig ziek. Ik wil hem kunnen blijven zien en niet door mijn sport onnodig risico nemen. Gelukkig staat hij achter mijn keuze. En begrijpt het team mijn situatie.”

Vijfduizend testen

Het helpt, geeft Krook aan, dat de Nevobo het sneltesten op corona verplicht stelt. Eén keer aan het begin van de week, één keer vlak voor de wedstrijd. De volleybalbond heeft er vijfduizend ingekocht.

Een actie die VoCASA waardeert, zo stelt technisch bestuurslid Gert Veldhuizen. ,,Maar over een week of zes zijn ze op. Er is onduidelijk wat er dan gebeurt en wie de volgende serie gaat betalen. Bij de clubs is geen budget.”

Zo is er nog meer onduidelijk over de gehalveerde reguliere competitie, die wordt gevolgd door volwaardige play-offs. Gaat er aan het eind van het seizoen een team degraderen? ,,Er zijn veel vragen, maar we zijn er allemaal van overtuigd dat het goed is dat we weer beginnen”, vertelt Veldhuizen.

Clubleven

,,Het is belangrijk om de sport overeind te houden. Niet alleen voor de topsport, maar ook voor onze vereniging. Het seniorenvolleybal ligt stil. Dit is een kans om het clubleven een beetje op gang te krijgen. Er gebeurt weer wat. Dat zien we als een voorrecht.”

Publiek is nog niet toegestaan, alle wedstrijden worden via de site van de bond live uitgezonden. VoCASA start in Groningen tegen titelkandidaat Lycurgus. Het team bereidde zich in sneltreinvaart voor.

Krook: ,,In de kerstperiode trainden we twee keer per dag. Het was wennen om ineens weer met twaalf man op een veld te staan. De motivatie en het plezier schoten omhoog. Omdat spelers samenwonen, hebben we elkaar goed leren kennen. Hoe het in wedstrijden zal gaan, is spannend, maar we gaan er het maximale uithalen.”

 

bron : De Gelderlander, 6 januari 2021