De volleyballers van VoCASA hebben het landskampioen Orion zaterdag in Doetinchem maar één set lastig kunnen maken: 3-0 (25-23, 25-16, 25-13).

Verslag: Juul van Loon, De Gelderlander 15 dec 2019 

De Nijmeegse ploeg moest het tegen de huidige nummer vier van de eredivisie doen zonder de geblesseerde diagonaal Colin Zuijdgeest. De 2.03 meter lange hoofdaanvaller heeft een beenblessure, waarvan de herstelduur nog onbekend is.

Oplossing

Omdat VoCASA maar één diagonaal in de selectie heeft, moest coach Joost Joosten op zoek naar een oplossing.
,,Met dat in het achterhoofd wisten we dat het erg lastig ging worden”, zei de trainer uit Cuijk.
,,De eerste set ging daarom boven verwachting goed. Het was jammer dat we ‘m net niet binnen konden slepen.”

Met Duco Krook (normaal gesproken middenaanvaller) op de positie van Zuijdgeest bleef VoCASA tot 23-23 in het spoor van Orion.
Twee persoonlijke fouten kostten de bezoekers de setwinst.
In de tweede set konden de Nijmegenaren tot halverwege bijblijven. Daarna toonde Orion zijn klasse.

Experimenteren

Joosten koos er daarom voor te experimenteren door een 2-4-systeem te gaan spelen; zonder diagonaal, en met twee in plaats van één spelverdeler.
Aan het net zijn deze spelverdelers tevens aanvallers.
,,Met Zachary (Palankat, red.) en Nikita (Artamonov, red.) hebben we twee spelers die dat aankunnen”, stelde Joosten.
,,We hadden er al eens op getraind. Tegen een sterke ploeg als Orion leverde het niets op, maar het is goed om te weten dat dit tot de mogelijkheden behoort.”

VoCASA, afgelopen seizoen gepromoveerd, gaat door de nederlaag de korte kerstpauze in als de nummer negen van de eredivisie.
De degradatiepoule dreigt. ,,De eerste set is belangrijk voor het vertrouwen van de groep. De resultaten vallen tot nu wat tegen. Hopelijk is Colin snel weer fit. Wat dat betreft zijn die paar weken rust prettig.”