Joost Joosten is bij Vocasa terug op het hoogste niveau. Zijn rentree in de eredivisie smaakt naar meer.


Hij heeft genoten aan de zijlijn. Van zijn nieuwe team in de voor hem zo bekende competitie. De eredivisie is vertrouwd terrein voor Joost Joosten.

Als speler, assistent-coach en trainer van een vrouwenploeg. Nu gaat hij als coach op avontuur in de topliga met de volleyballers van Vocasa. De start omschrijft hij als ‘fantastisch’, met de 3-1 overwinning zaterdag op Taurus. De 38-jarige Cuijkenaar volleybalde jarenlang in de eredivisie, heeft zelfs twee landstitels met Nesselande achter zijn naam, maar de voorbije jaren acteerde hij op lager niveau.

Als trainer én speler bij Energo uit Beers en opvolger Volt, in de tweede divisie. ,,Daar draaide het meer om de gezelligheid, hier gaat het om presteren. Bij Volt was ik al blij als we één keer in de twee weken compleet waren op trainingen, bij Vocasa bellen spelers niet zomaar af. Zij weten waar ze aan beginnen en bedrijven topsport naast een baan of studie.” Die ambitie past bij Joosten, zo merkte hij vorig jaar al toen hij via zijn werk als krachttrainer actief was bij Vocasa. Toch moest wel even nadenken over de vraag om hoofdcoach te worden. ,,Ik wilde graag, maar heb wel een gezin met twee kinderen en werk veertig uur in de week. Dat wilde ik graag zo houden”, vertelt hij. ,,Ik ben thuis en op het werk in gesprek gegaan. Op werk waren ze ook meedenkend, net als thuis. Dat was fijn. Bovendien doe ik het hier niet alleen. We doen het samen.”

Vocasa mag dan net gepromoveerd zijn, de kern van de selectie heeft net als Joosten al ervaring op het hoogste niveau. ,,We maken samen het strijdplan en bespreken hoe we de wedstrijden ingaan. Uiteindelijk hak ik de knopen door, maar de team effort maakt het voor mij een stuk makkelijker. Zo hebben de jongens die op de bank zitten ook een belangrijke rol. We hebben een brede groep nodig om elkaar sterker te maken.” Joosten noemt de eredivisie het mooiste dat podium dat er is. ,,Hoe hoger het niveau, hoe meer er bij komt kijken. Vooral het mentale aspect is in de top belangrijker. Het spel is sneller en dynamischer.”

Met zijn nieuwe ploeg hoopt Joosten zich te handhaven op dat podium, een niveau waar Vocasa voor het eerst in twintig jaar weer speelt. ,,Na de eerste helft van de competitie heb ik pas echt een goed beeld van waartoe we in staat zijn, maar ik denk nu al dat een mooi seizoen kan worden.”

 

De Gelderlander, 10 oktoker 2018

Downloaden (PDF, 1.46MB)