De gretige Nijmeegse eredivisionist VoCASA pakt de tweede zege van het seizoen.
De ene oerkreet galmde zaterdagavond na de andere in de afgeladen VoCASA-hal.
De Nijmeegse thuisploeg boekte daar een zeer belangrijke zege op SSS: 3-1 (25-19, 25-23, 23-25, 25-17).

tekst: De Geldelander, Sjoerd Maresch

Het VoCASA-publiek stond letterlijk op de banken na het winnende punt van Imre Harnischmacher – teruggekeerd in de basisformatie van coach Joost Joosten. Eindelijk werd dit seizoen overtuigend gewonnen en werd het trouwe publiek beloond met mooie combinaties en rake smashes.

De supporters van de Nijmeegse eredivisionist zagen een gretig VoCASA, dat er alles aan deed om de punten in eigen huis te houden. De paarse brigade verslapte nauwelijks, uitgerekend op het moment dat het écht moest. ,,Dit is fantastisch”, glunderde Colin Zuijdgeest, kort na een innige omhelzing met ploeggenoot Zachary Palánkai-Omoshebi. ,,Ik ben zo blij. Iedereen dacht van tevoren: we gaan lol maken én we gaan erin vliegen. Dat hebben we gedaan, we hebben gevlogen.”

Teamfeestje

VoCASA speelde vier sets vol overtuiging. Het geloof in de tweede zege van het seizoen werd zaterdagavond met de minuut groter in Nijmegen. Rally’s die in eerder gespeelde wedstrijden niet werden gewonnen, werden nu met flitsende ballen wel binnengehaald. Gevolgd door een teamfeestje, keer op keer. Zuijdgeest: ,,We speelden met zoveel emotie in ons spel. En dat na een paar lastige wedstrijden, waarbij het plezier wegzakte als het even minder ging. Dat we het dan nu na de verloren derde set weer oppakken, is geweldig.”

Door de zege op de directe concurrent uit Barneveld behoudt het jonge team van coach Joosten de aansluiting met de middenmoot – en daarmee de wens om de kampioenspoule te halen. Bij een nederlaag tegen SSS was dat doel mijlenver weg. ,,We hebben de afgelopen week bewust niet naar het móeten presteren gekeken”, zegt de aanvoerder, gewezen naar de verloren kraker tegen het gepromoveerde ZVH (0-3) eerder deze maand, toen het óók moest. De ploeg zakte toen ver door de ondergrens.

,,Misschien is de druk iets waar we niet goed mee kunnen dealen, het is lastig om te zeggen waar het mis ging in sommige wedstrijden. We willen juist graag en de manier waarop is vooral door lol te maken, want dan zijn we op ons best. Ik ben trots. Deze wedstrijd stond in het teken van plezier en dat hebben we fantastisch opgepakt.”

Zuijdgeest keerde na een knieblessure die hem twee weken aan de kant hield terug in de formatie van Joosten. Dat deed de ploeg goed. De 21-jarige captain is de aanjager bij VoCASAals het om spelbeleving gaat. Hij is een winnaar en dat was ook terug te zien aan zijn manier van juichen. Vaak rende hij een rondje met een vingertje in de lucht. Hij was vaak met het publiek op de tribune bezig. Als het aan Zuijdgeest ligt, hoort heel Neerbosch-Oost het als er een Nijmeegs punt is gescoord. De jonge aanvoerder is ook een speler die tijdens zijn blessureperiode op de bank liedjes van VoCASA inzette en zijn ploeggenoten opbeurde tijdens de time-outs.

De diagonaalspeler is kortom bepalend bij de Nijmegenaren.
,,We hebben maandag een teambuildingspel gedaan. Moesten we geblinddoekt een puzzel oplossen en dus veel overleggen en goed luisteren naar elkaar. Daar hebben we veel positieve dingen uit kunnen halen”, zei de aanvoerder.

Colin Zuijdgeest aanjager met passie. Foto: David van Haren.