Een zeer rommelig en nerveus Vocasa heeft zaterdagavond van Reco ZVH verloren: 0-3 (21-25, 21-25, 25-27).
Het lukte de formatie van Joost Joosten maar niet om de rust te bewaren in de eredivisiekraker.
Door de pijnlijke nederlaag loopt de gepromoveerde ploeg uit Zevenhuizen weg op de ranglijst.

Verslag: Sjoerd Maresch, De Gelderlander

Een zege voor de Nijmeegse eredivisionist was broodnodig na de 3-2 nederlaag bij Zaanstad vorige week.
Een week eerder werd in eigen huis nog van Taurus gewonnen (3-2), maar in dat duel had meer ingezeten. Beide ploegen verzamelde tot dusverre drie punten. De tegensander uit Zuid-Holland had daar echter een wedstrijd minder voor nodig, waardoor de druk meteen op de ketel zat bij de Nijmegenaren.

Zenuwachtig begin

Vocasa begon uiterst rommelig aan het duel. De paniek spatte er van af bij de spelers in het veld, bij de technische staf en de wisselspelers langs de kant. Aanvoerder Colin Zuijdgeest en assistent-trainer Wouter Pilon waren met man en macht hun ploeg aan het oppeppen.

Het werd muisstil in de Vocasahal nadat Reco halverwege de eerste set (8-16) de touwtjes in handen nam. Coach Joosten wisselde al vroeg twee keer. Zo kwam passer-loper Max van der Weerden voor Joris Zwanenburg en werd spelverdeler Nikita Artamonov naar de kant gehaald voor Dicky Kottink. Na een sterke servicebeurt van Imre Harnischmacher leek Vocasa zich te herpakken, maar de servicefout van de ingevallen Van der Weerden aan het einde (21-25) van de set was tekenend voor het spel van de Nijmegenaren.

Wissels pakken verkeerd uit

In de tweede set leek Vocasa lang mee te kunnen met de ploeg uit Zevenhuizen, maar nog altijd oogde het rommelig bij de thuisploeg. Joosten wisselde halverwege de set (13-17) Kottink voor Zachary Palánkai-Omoshebi. De lengte van de boomlange spelverdeler – Palánkai-Omoshebi is liefst 2.10 meter – leek Vocasa eerder in de weg te zitten dan te helpen. De Engelse international met Nigeriaanse roots passte een aantal keer de bal over een teamgenoot heen. Reco profiteerde van de vele persoonlijke fouten bij Vocasa en liep vrij simpel uit naar setwinst: 21-25.

Joosten besloot in de derde set opnieuw van spelverdeler te veranderen. Artamonov mocht het weer proberen, dat ging ten koste van Palánkai-Omoshebi. Die wissel leek aanvankelijk goed uit te pakken. Vocasa nam voor het eerst in de wedstrijd het initiatief in een set. Toch ging het helemaal mis bij de thuisploeg, tot grote ontsteltenis van de spelers van Vocasa zelf. Vocasa stond lang op voorsprong (20-16), maar de bezoekers kwamen kort voor het einde toch langszij: 25-27. En zo hield de totale offday van Vocasa drie sets stand.