VoCASA is nog op zoek naar de juiste vorm en ligt sinds zaterdag uit de beker, maar Imre Harnischmacher heeft zijn draai gevonden.

Tot zijn teleurstelling begint volleyballer Imre Harnischmacher zaterdagmiddag bij Vocasa op de bank tijdens het bekerduel met landskampioen Orion (0-3: 20-25, 20-25, 17-25). Maar halverwege de eerste set mag hij al zijn opwachting maken. Dat is meteen terug te zien aan het spel van de Nijmegenaren. De 24-jarige passer loper – dit eredivisieseizoen vaste basisklant – is binnen mum van tijd ingeburgerd in Nijmegen.

Terwijl zijn teamgenoten na de bekeruitschakeling het net en de reclameborden opruimen, ratelt Harnischmacher aan één stuk door over zijn eerste maanden bij Vocasa. ,,Als er één jaar was dat deze ploeg ver in het bekertoernooi had kunnen komen, dan was het dit jaar”, zegt hij. ,,Bij winst hadden we in de kwartfinale tegen Limac gespeeld, een tweededivisieteam. Zonde dat we niet konden stunten. Maar eerlijk is eerlijk, Orion is een klasse beter.”

Het is de wedstrijdanalyse van de twee meter lange passer-loper in een notendop. Tijdens zijn betoog voorziet Harnischmacher een geduldig wachtend jeugdlid van zijn club van een handtekening. Op de achtergrond volgen goedkeurende blikken van zijn ouders en van zijn vriendin Sanne Metsemakers, speelster van het vrouwenteam van Vocasa. ,,Ik voel me hier thuis”, zegt Harnischmacher. ,,Mijn relatie met Sanne heeft me onbewust geholpen in mijn keuze om naar Nijmegen te komen. Voorheen zag ik haar eens in de twee weken, nu bijna iedere dag.”

Harnischmacher kwam afgelopen zomer over van Voerendaal. Hij was daar aanvoerder en trok de kar. ,,Het gaat er hier bij Vocasa heel anders aan toe. Ik volleybal nu twee niveau’s hoger. De club is professioneler en er staan betere volleyballers om me heen.” Allemaal spelers met wie hij zich vanaf dag één kan meten.

De Limburger woont met zes teamgenoten in het Vocasahuis. ,,Echt een mooi huis, gigantisch groot”, zegt hij. Hij kon het niet laten om – net als bij Voerendaal – het voortouw te nemen. ,,Hier ben ik een van de oudsten. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Ook in het huis. Ik zorg dat het vuilnis op tijd buiten staat en ik ruim de vaatwasser uit. Iemand moet het voortouw nemen in een mannenhuis. Het is een rol die ik naar me heb toegetrokken.”

In het veld speelt Harnischmacher alsof hij al jaren voor Vocasa uitkomt. Vanaf de eerste wedstrijd kon hij rekenen op een basisplaats. ,,Dat verbaasde mij. Ik had nooit durven dromen dat ik zoveel speelminuten zou maken.”

Toch wankelt de positie van Harnischmacher. Hij raakte een week eerder tegen Dynamo zijn basisplaats kwijt, mede door de knieklachten van Colin Zuijdgeest, zo is zijn uitleg. ,,We hebben daardoor wat geschoven in de opstelling. Bovendien speelt Max (van der Weerden, SM) de laatste weken heel goed. We hebben iedereen nodig, de spoeling is bij één blessuregeval al dun.”

Ook in de bekerclash van zaterdag, waarin Orion simpel de winst pakte, begint Harnischmacher als wisselspeler.
,,Maar de alarmbellen rinkelen nog niet, hoor. Dat gebeurt pas als ik volgende week tegen SSS weer op de bank begin.”

Imre Harnischmacher baalt tijdens het bekerduel met Orion. Foto: David van Haren