VoCASA stond in de startblokken voor het Eredivisie-duel tegen Orion op 17 oktober, maar ook de Eredivisie Volleybal is deze week stilgelegd als onderdeel van striktere coronamaatregels. 

Juul van Loon van De Gelderlander sprak met coach Arjen Schimmel.

Het is afwachten wanneer Arjen Schimmel zijn eerste duel langs de lijn staat bij Vocasa. Ondanks de coronastop is de coach optimistisch. ,,De sfeer is goed, de balans in het team ook.”

Vlak voor zijn eerste officiële duel als coach van Vocasa is de volleybaleredivisie stilgelegd. ,,Klote”, noemt Arjen Schimmel het. Maar bij die krachtterm blijft het. De nieuwe trainer van de Nijmeegse club blijkt een realist én optimist. ,,Ik weiger energie te steken in dat wat allemaal niet meer mag en kan”, stelt de 51-jarige oefenmeester uit Didam.

Schimmel doelt vooral op de ophef die deze week ontstond nadat premier Mark Rutte strikte coronamaatregels had afgekondigd. De regering legde alle teamsporten plat, behalve het betaald voetbal.

De overige teamsporters op het hoogste niveau deed hij, in elk geval tekstueel, af als amateurs. Dat schoot velen in het verkeerde keelgat. Zeker toen er voor de vrouwenvoetbalsters een uitzondering werd gemaakt. Het gevolg: er werd alsnog overlegd of enkele topcompetities toch konden doorgaan, waaronder de volleybaleredivisie. Vrijdag bleek dat de regering bij haar standpunt blijft.

Twee maten

,,Ik ben het eens met alle bezwaren die zijn gemaakt”, stelt Schimmel. ,,Het is meten met twee maten. Maar ik erger me aan mensen die zich aan anderen ergeren. Ik conformeer me aan de maatregelen. Ik had er ook een hard hoofd in dat het overleg effect zou hebben. De maatschappij vraagt om duidelijke coronaregels, niet om allerlei uitzonderingen.”

Schimmel focust liever op wat hij wél kan doen. Hij is druk bezig met de vraag hoe Vocasa de wedstrijdloze periode doorkomt. De ploeg zal hoe dan ook blijven trainen, in kleine groepen. ,,Spelers moeten hun sprongbelasting onderhouden om straks fysiek verantwoord te kunnen beginnen aan de competitie.”

Zorgen

Het seizoen had vorige week van start moeten gaan, maar omdat tegenstander Talentteam Papendal in quarantaine moest, werd dat duel afgelast. Schimmel sprak toen al zijn zorgen uit over de coronacrisis. Ook tegenover zijn spelers, van wie er acht gezamenlijk in een huis van de club wonen. ,,Ik maak corona onderwerp van gesprek, geef ze vaderlijke adviezen. Ik kan niet controleren wat ze in hun vrije tijd doen, maar ga ervan uit dat ze verstandig zijn.”

Schimmel, directeur van een school voor speciaal onderwijs, nam bij Vocasa het stokje over van coach Joost Joosten. De Didammer was vier jaar coach van de vrouwen van Utrecht in de topdivisie. In Nijmegen wacht hem nu de taak van een jonge selectie, met veel nieuwe spelers, een hecht team te formeren. ,,Ik heb een baan die niet bij veertig uur werken stopt. Het volleybal kost me nog eens dertig uur in de week. Als ik er geen plezier zou hebben, zou ik het niet volhouden. Ik houd van het technische aspect van volleybal, maar de meeste voldoening haal ik uit het bouwen aan een team. Toen ik deze kans bij Vocasa kreeg, hoefde ik niet lang na te denken.”

In zijn eerste maanden leerde hij zijn spelers kennen. ,,De sfeer is goed, de balans in het team ook. De jongens hebben een ongekende drive. We werken hard aan de automatismen, maar missen de absolute hoogte ten opzichte van de topploegen. Op onze pieken kunnen we meedoen om plek 3 en 4, maar het is niet reëel om te zeggen dat we de play-offs halen. Daarvoor zal onze ondergrens omhoog moeten.”

De Gelderlander 17 okt 2020: Arjen Schimmel 'de jongens hebben een ongekende drive'

.

aanvulling 20 okt 2020:

Livestreams na Lockdown

Terwijl de wedstrijden in de Eredivisie  uitgesteld zijn, gaan de Clubs samen met de NeVoBo verder met de uitrol van het Eredivisie Livestream-systeem.
De eerder gespeelde Supercup geeft een indruk van de te verwachten beelden.
Eind oktober zullen vaste camera’s geïnstalleerd worden in de VoCASA-hal. Livestreams, samenvattingen, interviews, ed. zullen via de Eyecons-player te bekijken zijn.

Het VoCASA-kanaal op Eyecons.com is inmiddels gestart.
Als voorbeeld staat nu de samenvatting van de oefenwedstrijd VoCASA-Orion te bekijken, en ook de selectie lange rallys van de oefenpot tegen Achel staat erop.