Pegasus uit de beker, Vocasa gaat door
De volleybalsters van Pegasus en Vocasa zijn het seizoen begonnen met voorrondewedstrijden in het bekertoernooi. De twee Nijmeegse teams, Pegasus uit het oosten van de stad en Vocasa uit het westelijke Neerbosch-Oost, staan aan het begin van een opmerkelijke volleybalcompetitie. Aan het eind van het seizoen kiezen beide verenigingen voor wel of niet fuseren.

Maar fusie of niet, de samenwerking tussen beide verenigingen wordt hechter. De jeugdteams zijn voor een deel samengevoegd. Bij de vrouwen in de topteams heeft ook al een, zij het kleine, spelersuitruil plaatsgevonden en werken de trainers van de drie topteams (Vocasa’s tweede team speelt eveneens in de tweede divisie) in een carrousel, zodat ieder met zijn eigen specialisme – aanval, passing, verdediging, spelverdeling – gedurende een periode voor een van de drie groepen staat.
De contouren van een gezamenlijk Nijmeegs volleybalhuis worden zichtbaar, maar er is nog een berg werk te verzetten, weet technisch directeur Okke-Jan Oosterhoff van Vocasa. “De hele zomer zijn we druk geweest met de invulling van de selecties en de trainersposities, maar voor het tweede team van Vocasa en het eerste van Pegasus kunnen we versterking gebruiken.”
Bovendien trok de beoogde hoofdtrainer van Pegasus, Arno Lippmann, zich vorige week vanwege persoonlijke omstandigheden plotseling terug. Zo staat er ook in de trainersgroep een vacature open.
Oosterhoff zag zich genoodzaakt om zelf de coaching van Pegasus te verzorgen. In het Twentse Mariaparochie kwamen zijn volleybalsters wisselend voor de dag. Tegen thuisclub Krekkers en het Budelse Ledub liep Pegasus tegen een 3-1 nederlaag op, zodat ze uit de beker liggen. Maar daarvan zal niemand wakker liggen. Wel van de pieken en dalen in het spel, waarbij vooral de passers het zwaar te verduren hadden. Oosterhoff vond het niet verrassend: “Het is een team in opbouw, maar er zitten meiden in met veel potentie, dus ik maak me geen zorgen.” Spelverdeelster Manon Schaap maakte een goede indruk. “Haar keuzes in de aanval waren dik in orde”, vond ook de coach.
De vrouwen van Vocasa kwamen de voorronde een paar kilometer westelijker in Rijssen wel eenvoudig door. Trainer Jelle van Gurp zag zijn vrouwen tweemaal met 3-1 winnen. “Ik kon iedereen speeltijd geven, dat is altijd prettig.”

Eerste ronde nationale beker
Mariaparochie
Pegasus – Krekkers 1-3
Pegasus – Ledub 1-3

Rijssen
Vocasa – Scylla 3-1
Vocasa – Rivo Rijssen 3-1